BPA er en forkortelse for Borgerstyret Personlig Assistance
Formålet med at have en BPA ordning er, at man på trods af et fysisk eller psykisk handicap, kan leve et liv så selvstændigt som muligt i egen bolig.
Det er dog en betingelse for at være på en BPA ordning, at man er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne ud fra § 96 i serviceloven. Det betyder, at man fx skal udvælge hjælpere til ansættelse, udarbejde jobbeskrivelser og vagtplaner, oplære nye hjælpere og afholde personalemøder.
Man skal normalt have en betydelig og varig nedsat funktionsevne og et hjælpebehov, som ikke kan dækkes af almindelig hjemmehjælp. Man skal altså have et behov for særlig støtte til pleje, overvågning og ledsagelse.
Kommunen kan i særlige situationer tilbyde BPA, selvom man ikke opfylder disse betingelser. Det er i situationer, hvor kommunen vurderer, at ordningen er den bedste mulighed for at sikre en helhedsorienteret og sammenhængende hjælp.
Du skal normalt have en betydelig og varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, der medfører et omfattende behov for hjælp for at få en BPA ordning, eller du skal have et hjælpebehov, som ikke kan dækkes af personlig og praktisk hjælp.
For at bruge BPA ordningen skal du ifølge § 96 i serviceloven være i stand til at fungere som arbejdsgiver. Hvis du overfører tilskuddet til BPA Support ApS skal du dog alene være i stand til at fungere som daglig leder/arbejdsleder for hjælperne.
NÆRTSTÅENDE SOM ARBEJDSGIVER OG ARBEJDSLEDER
Kommunen kan foreslå, at en nærtstående person får ansvaret som arbejdsgiver og arbejdsleder. Det kan den gøre, hvis den skønner, at du ikke selv vil være i stand til at fungere hverken som arbejdsgiver eller arbejdsleder for hjælperne, eksempelvis som følge af udviklingshæmning, hjerneskade eller kognitive funktionsnedsættelser.
Som nærtstående anses normalt ægtefælle, samlever, forældre, søskende samt andre, som har et nært forhold til dig. Denne løsning findes i servicelovens § 95, stk. 3.
I skal begge synes, det er en god løsning. Kommunen skal, især hvis du er ung, overveje, om denne løsning giver dig mulighed for selvstændig livsudfoldelse.
Du kan dog også vælge at overføre arbejdsgiveransvaret til BPA Support. Din nærtstående vil i dette tilfælde forblive arbejdsleder.
KOORDINERING AF RESPIRATORORDNING OG BPA
Hvis du både har brug for generel hjælp i hverdagen og for respiratorhjælp, er det ofte en fordel, at det er den samme person, som løser begge opgaver.
Kommunen og regionen skal sørge for at koordinere betalingen og opgaverne. Det er lægen på respirationscentret, der har ansvaret for respiratorbehandlingen efter sundhedsloven, mens kommunen har ansvaret for pleje, overvågning og ledsagelse samt eventuel anden hjælp efter serviceloven.
Du kan læse nærmere i vejledningen Her
KAN JEG FORTSÆTTE MED MIN BPA-ORDNING, HVIS JEG FLYTTER?
Hvis du flytter, skal kommunen fortsætte udbetalingen af dit tilskud, indtil din nye kommune har truffet en ny afgørelse.